El Govern reconeix la tasca de l’empresa de Pacs del Penedès en el desenvolupament i la innovació tecnològica en busca de la sostenibilitat

Llegeix més: PREMI NACIONAL DE MEDI AMBIENT DEL MINISTERI DE TRANSICIÓ ECOLÒGICA I REPTE DEMOGRÀFIC

El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) ha reconegut Cales de Pachs amb el Premi Nacional de Medi Ambient ‘Lucas Mallada, d’economia i medi ambient’. El govern espanyol ha destacat la tasca que fa l’empresa de Pacs del Penedès “en el desenvolupament i innovació tecnològica en busca de la sostenibilitat”.

Els Premis Nacionals d’Energia i Medi Ambient 2021, que s’han recuperat després de més d’una dècada, reconeixen públicament les persones o entitats que han destacat, o bé per les seves aportacions creadores, científiques, educatives o socials en favor de la descarbonització de l’economia, o bé per la defensa, estudis o promoció ambiental o climàtica, contribuint a la conservació i la protecció dels valors ambientals.

Segons el MITECO, la companyia de Pacs del Penedès ha demostrat amb la seva activitat “que l’ús de calç per absorbir gasos contaminants i per al tractament de llots de depuradora és eficaç per combatre la contaminació, i és viable econòmicament”.

Xavier Grané, propietari de l’empresa juntament amb el seu germà Valentí Grané, va recollir dilluns el premi en una gala que es va celebrar a la seu del Ministeri. En la seva intervenció, Grané va destacar la feina que fa Cales de Pachs per competir amb les grans corporacions “desenvolupament productes per a mercats nínxol, amb creativitat, ingeni i treball, és a dir, I+D”.

El propietari de Cales de Pachs va destacar dos dels productes que fabrica l’empresa en l’àmbit del me di ambient, com MICROXICAL (enfocat al reciclatge de plàstic i l’economia circular) i el TECHNICAL-AIR (per al tractament d’efluents contaminants per evitar la pluja àcida).

Xavi Grané també va apuntar que aquest guardó “és reconfortant després d’una època en què hem hagut de patir la pandèmia, la crisi energètica, i l’augment del preu de les emissions de CO2”. A més, va aprofitar el seu parlament per reclamar que s’acabi d’una vegada la B-40 (coneguda popularment com a Quart Cinturó) “perquè permetria estalviar moltes tones de gasos hivernacle que es produeixen amb la congestió de la B-30”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va recordar en el seu discurs que “és imprescindible comptar amb el compromís de tots els ciutadans” en ple procés cap a un model econòmic i social més sostenible.

“Vosaltres representeu la capacitat de fer les coses d’una manera diferent i poseu en valor el poder dels ciutadans, d’allò petit, d’una ciutadania activa que sap quin és el seu àmbit per construir”, va dir Ribera als premiats.

A més de Cales de Pachs, han estat guardonats amb els Premis Nacionals d’Energia i Medi Ambient 2021: la Fundació Global Nature i la Fundació Oxígeno (Premi Nacional de Medi Ambient “Félix Rodríguez de La Fuente, de conservació de la natura”, i Econward Tech (Premi Nacional d’Energia “Maria del Rosario Heras”. També s’han lliurat vuit premis extraordinaris, i dues mencions honrífiques.