Els estudiants de l’assignatura de Mineralogia industrial aprofundeixen a Pacs del Penedès sobre l’aplicació d’aquests tipus de minerals

Un grup d’estudiants del quart curs de Geologia de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB) han visitat les instal·lacions de Cales de Pachs a Pacs del Penedès dins l’assignatura de Mineralogia industrial. L’objectiu de la visita era aprofundir sobre sobre les aplicacions dels anomenats minerals industrials i la mineralogia dels processos industrials.

Durant la trobada, una desena d’alumnes han pogut aprofundir sobre els aspectes més tecnològics dels minerals, fent un especial èmfasis en aquelles característiques i propietats que tenen una major incidència en la seva futura aplicació. A més, han pogut estudiar l’aplicació de la mineralogia en la investigació i el desenvolupament de diferents materials industrials com ara els refractaris, el ciment, el vidre i, evidentment, la calç.

El grup d’estudiants no només ha pogut conèixer els materials industrials des del punt de vista de les matèries primeres, sinó que també s’aprofundeix en els processos en què s’utilitzen aquests materials. També s’ha analitzat l’aplicació de la mineralogia en la investigació i l’avaluació de problemes on la mineralogia té un paper important, com poden ser els aspectes mediambientals en la inertització de residus industrials, la valorització de residus perillosos i/o especials o l’obtenció de materials de construcció.

“Amb aquestes visites, l’alumne pot enfrontar i resoldre problemes tant científics com professionals”, han apuntat des de l’empresa de producció de calç.

Cales de Pachs treballa conjuntament amb diferents centres educatius per desenvolupar nous usos de la calç, una col·laboració que els darrers anys ha permès a la companyia desenvolupar algunes aplicacions innovadores, sobretot, en l’àmbit de la sostenibilitat.