La companyia penedesenca de fabricació de calç va reduir l’any passat un 50% les emissions de CO2 per tona de combustible
El grup Cales de Pachs aposta des del 2006 per la sostenibilitat en els seus processos de producció. Ja fa més d’una dècada, la companyia va adaptar la maquinària dels dos forns que usa per calcinar la pedra calcària i posteriorment convertir-la en calç, amb l’objectiu de fer-los funcionar amb energia verda.
Durant el 2020, un dels dos forns que hi ha a les instal·lacions de Pacs del Penedès -una de les tres seus que Cales té a Espanya i Portugal-, va treballar només amb biomassa. Això va permetre a l’empresa tancar l’exercici amb una reducció del 50% en les emissions de CO2 per tona de combustible.
Des que es van reconvertir els forns, Cales de Pachs ha usat diferents tipus de combustible sòlid: marro de cafè, serradures, pinyol de raïm, i més recentment, pinyol d’oliva. Una de les característiques d’aquests productes són la proximitat dels proveïdors que els subministren, amb la finalitat d’aconseguir també la sostenibilitat en el moment de transportar-los.
Tornada als orígens
L’ús de la biomassa en el procés de fabricació de la calç no és nou. Fa segles, bona part de la calç es produïa en forns artesanals construïts a la muntanya pels mestres calciners, que es nodrien de restes vegetals per aconseguir la temperatura necessària per la calcinació. Cada fornada trigava entre un mes i un mes i mig a estar llesta.
Al Penedès encara queden alguns exemples d’aquestes construccions, que també van fer servir els avantpassats dels fundadors de Cales de Pachs. A mitjans del segle XX, la industrialització dels processos productius va relegar aquestes construccions de pedra seca a l’oblit, tot i que els darrers anys se n’han recuperat arreu de Catalunya.