El conveni estableix que es recuperarà el corriol ubicat en aquest indret però mantenint les condicions de seguretat del tancat de la pedrera

L’Ajuntament de Vilafranca, l’Ajuntament de Pacs i Cales de Pachs, han signat un conveni per recuperar el corriol d’accés al cim de la muntanya de Sant Jaume.

L’Ajuntament de Vilafranca, l’any 2011, va comprar a la Societat La Principal-Casal els terrenys del Casal 2000, una finca de caràcter rústic situada a la muntanya de Sant Jaume, per desenvolupar-hi activitats de caire esportiu i de lleure. La finca es troba a la vessant sud est de la muntanya, i va de la cota 240 m, en el punt més baix, fins a la carena de la muntanya, on limita amb la pedrera de Cales de Pachs SA, ja al municipi de Pacs del Penedès.

Proper al límit entre ambdues finques, en els darrers 20 anys, al llarg de la carena, s’ha anat fent un corriol que era utilitzat per excursionistes i corredors. Però la presència de cada vegada més gent passejant-hi, que va augmentar considerablement acabada la primera fase de la pandèmia, va fer que l’empresa Cales de Pachs iniciés els tràmits per tal de completar el tancat perimetral a l’extrem sud de la pedrera, per motius de seguretat i per tal de donar compliment a la Normativa de Seguretat Minera.

El tancat perimetral impedia el pas per un tram d’aquest camí, i això va provocar queixes per part d’alguns veïns i usuaris.

Per aquest motiu, Cales de Pachs, l’Ajuntament de Pacs i l’Ajuntament de Vilafranca, han decidit signar un conveni amb l’objectiu principal de recuperar el corriol, i alhora mantenir les condicions de seguretat del tancat de la pedrera. Amb aquest acord, Cales de Pachs es compromet també a realitzar una actuació de millora paisatgística de l’espai, plantant fins a 120 exemplars de pi blanc al llarg del corriol.

Aquesta acció se suma a les que l’empresa de Pacs del Penedès ja va dur a terme l’any 2001, quan va acordar amb la societat La Principal-Casal la instal·lació d’una tanca protectora, plantar un elevat nombre de pins, la construcció de 48 barbacoes i la restauració d’una antiga pedrera ubicada en terrenys del Casal, entre d’altres.

Es preveu que l’actuació estigui finalitzada el proper mes de novembre.